2011. november 23., szerda

Velence – Canal GrandeA Canal Grande (olaszul Canalazzo) Velence főútja, négy kilométer hosszú, 50-70 méter széles és körülbelül 5 méter mély. A csatorna két oldalán sorjázó paloták a XI-XVIII században épültek, jól illusztrálják Velence művészeti és történelmi fejlődését.
Ennek a vízi országútnak fő közlekedési eszközei a vaporettók, ezek a kis motoros hajók, amelyek menetrend szerint közlekednek. A vaporettóra a jegy ára 6.5 Euro, evvel egy óra hosszat lehet utazni. Érdemes Velence-Travelcardot vásárolni, amelynek ára 18 Euro, evvel korlátlanul lehet közlekedni a vaporettókon és a szárazföldi buszjáratokon egész nap. 

A Canal Grande biciklije - Velence
Kinek van elsőbbsége? - Velence

A halpiac - Velence
Ponte di Rialto - Velence
Kilátás a Rialtoról - Velence
Nem érdemes kihagyni a gondolázást sem, bár meglehetősen drága, egy órás út 80-120 Euróba kerül. Aki jól alkuszik érdemes próbálkoznia, jelentősen olcsóbb lehet a hajókázás, no meg mulatságnak sem utolsó. 

A csatorna partján a paloták különböző stílusban épültek, nyomot hagyott itt a bizánci-román stílus, később mór ízléssel kevert csúcsíves épületeket emeltek. A XV-XVI században pedig reneszánsz paloták épültek, míg végül a XVII században fényes barokk paloták váltak uralkodóvá.

A San Marco felöl indulva a csatorna bal oldalán láthatjuk a Santa Maria della Salute fogadalmi templomot, utána ugyanezen az oldalon található Guggenheim egykori otthona és múzeuma a Palazzo Venier dei Leoni. Szemben a jobb parton a Ca’Grande áll, ami jelenleg a városi tanács székháza. Ez után következik a csatorna első hídja, a fából készült Ponte dell’ Accademia, ami a közeli akadémiáról nyerte a nevét. Tovább haladva a Velence múzeum következik a Ca’Rezzonico. A bal parton két gótikus palota áll a Palazzi Giustinian. A Sant’ Angelo hajóállomás után láthatjuk a Palazzo Corner Spinellit majd a következő oldalcsatorna után a bíróság épülete a Palazzo Grimani következik. És máris előttünk magasodik a Ponte di Rialto, a Canal Grande leghíresebb hídja.

Canale grande nagyobb térképen való megjelenítése

A híd után jobbról Velence legszebb gótikus palotája áll a Ca d’Oro, eredetileg aranylemezekkel fedték be ezért Aranyháznak is hívják. Tovább haladva a bal parton egy gótikus épület áll a Galleria d’ Arte Moderna és a Museo Orientale a Ca’ Pesaro palotában. A vasútállomás előtt a Palazzo Vendramin-Calergi műemlék épülete áll, ebben üzemel a városi kaszinó.

A Canal Grande vízi útvonalán lehetetlen eltévedni, ami nem mondható el a szárazföldi utakról, az utcák elágaznak, kanyarognak, terecskékké szélesednek, majd sikátorokká szűkülnek. Semmilyen térkép sem segít. A csatorna mellett haladva és ahhoz vissza-visszatérve, biztos támpontot kapunk Velence megismeréséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése